Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Soltaniyeh – město sultánů

Na severozápadě Íránu se rozkládají pozůstatky kdysi krásného historického města Soltaniyeh - bývalého hlavního města perské říše. Najdeme zde jedinečné ukázky původní perské architektury a také jednu z největších cihlových staveb světa. Pro svou architektonickou hodnotu byl Soltaniyeh v roce 2005 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Soltaniyeh (Sultaníje) nacházející se přibližně 240 kilometrů směrem na severozápad od hlavního íránského města Teheránu v provincii Zanjan, býval za vlády ilchanidské (mongolské) dynastie hlavním městem Persie. Své sídelní město zde mongolští vládci vystavěli během 14. století, ale již roku 1384 bylo zničeno turkickým vojevůdcem a krutým dobyvatelem Tamerlánem (1336 – 1405). Město se z této pohromy již nikdy nevzpamatovalo a zmizelo v podstatě z povrchu zemského. V současnosti jsou jeho pozůstatky velkým lákadlem pro turisty, protože jsou v něm zajímavé zříceniny. Město Soltaniyeh bylo dokonalou ukázkou perské architektury a ovlivnilo také vývoj architektury islámské.

Kde odpočívá sultán

Vrcholným příkladem perské architektury a také nejvýznamnější památkou tehdejšího města je mauzoleum sultána Oljaytuova (Öldžejtüjova). Sultán Il-Khan Oljaytu byl osmým vládcem ilchanidské dynastie a zemřel roku 1316. Mauzoleum, které sám začal na počátku 14. století stavět, mělo původně sloužit pro umístění ostatků imáma Alího, zetě Mohameda a hlavní postavy šíitského islámu, které měly být dovezeny z iráckého Najafu. Sultán Oljaytu však nakonec přestoupil k sunnitskému islámu a jelikož mu bylo líto, aby takto honosná stavba neměla své využití, rozhodl se ji pojmout jako své vlastní mauzoleum. Nakonec se tak i stalo a od roku 1317 slouží stavba jako jeho hrobka.

Soltaniyeh

Hrobka úctyhodných rozměrů

Mauzoleum sultána Oljaytuova bývá často označováno za předchůdce hrobky v indickém Tádž Mahalu. Tato osmistěnná budova, která se tyčí do výšky 48 metrů a její průměr je 25 metrů, je zakončena vysokou kopulí zdobenou tyrkysově modrými fajánsovými dlaždicemi. Kopule byla v minulosti navíc obklopena osmi štíhlými minarety, z nichž se však dodnes nepodařilo téměř nic zachovat. Toto mauzoleum je údajně jednou z největších cihlových staveb světa a je také nejranějším existujícím příkladem dómu s dvojitým pláštěm v Íránu.

Jedinečná vnitřní výzdoba 

Stavba působí monumentálně nejen zvenčí, ale také zevnitř. Její vnitřní výzdoba je opravdu pozoruhodná. K vidění jsou zde pozůstatky maleb a kachličkové výzdoby, galerie jsou nádherně zdobené komplikovanými vzory a motivy. Donedávna mohli návštěvníci venku i uvnitř obdivovat pouze lešení, protože mauzoleum procházelo náročnou kompletní rekonstrukcí a jež trvala dlouhých 40 let. Po točitých schodech je možné se dostat na vnitřní i vnější ochoz, odkud se naskýtá dobrý výhled na nedalekou vesnici, která je z poloviny tvořena hliněnými a z poloviny cihlovými domky.

Další cenné památky

V okolí mauzolea neustále probíhají vykopávky, projít se však můžete po růžové zahradě, nebo posedět v příjemné čajovně. Kromě Mauzolea sultána Oljaytuova je možné v Soltaniyehu obdivovat ještě další zajímavé stavby, jako je hrobka mullaha Hassana Kashiho, která se nachází asi 1,5 km od mauzolea, nebo dervišský klášter Khanegah nacházející se asi kilometr směrem na západ. Tento klášter byl v minulosti přestavěn a v současnosti funguje jako muzeum. Pro svou velkou architektonickou hodnotu bylo město Soltaniyeh, jehož název v překladu znamená „Město sultánů“, v roce 2005 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

- jap -

Článek byl zobrazen 21 686 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko